H ιστοσελίδα συμμετέχει στη Διαμαρτυρία των Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ)

Οι καθηγητές Πληροφορικής αγωνιζόμαστε ενάντια στην απαξίωση - υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών Πληροφορικής στο Δημόσιο Σχολείο όπου πρόσφατα μεθόδευσε το ΥΠΕΠΘ και απαιτούμε:

  1. Οι αναθέσεις μαθημάτων ΚΑΙ για τα μαθήματα τα σχετικά με την Πληροφορική να γίνονται με βάση το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου και μόνο.
  2. Ο αριθμός μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστηριακά μαθήματα να γίνει δώδεκα (12) ΚΑΙ για τα μαθήματα Πληροφορικής και όχι δεκαεπτά (17) όπως τώρα κατ' εξαίρεση ορίζει η νέα εγκύκλιος.
  3. Ισονομία για τους υπεύθυνους εργαστηρίων Πληροφορικής με τρίωρη μείωση ωραρίου ΚΑΙ για το ΣΕΚ.

http://www.PetitionOnline.com/pekap192/petition.html

Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

Αποσπάσεις...

Βγήκαν χτές οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στον Ο.Ε.Ε.Κ (τα γνωστά μας ΙΕΚ). Βέβαια όσοι ήταν να πάρουν το μάθαν την προηγούμενη μέρα με τηλέφωνο του τύπου "Ναι καλησπέρα, σας καλούμε από το γραφείο του τάδε βουλευτή...". Θα μου πείτε γιατί κάποιος να βάλει βύσμα για να πάει σε κάποιο ΙΕΚ; Γιατί πολύ απλά ο νόμος προβλέπει ότι όσοι αποσπώνται σε ΙΕΚ, Κεντρική Υπηρεσία ΥΠΕΠΘ, Γραφεία Διευθύνσεων (εντελώς τυχαία η επιλογή...) λαμβάνουν τα μόρια της οργανικής τους θέσης την οποία μάλιστα εικονικά την υπηρετούν έχοντας έτσι δικαίωμα μετάθεσης για το επόμενο έτος. Με λίγα λόγια το φάντασμα που πήρε φέτος μετάθεση στον Αη - Στράτη θα την κάνει με ελαφρά για κάποιο ΙΕΚ και θα θεωρείται ότι υπηρετεί στο νησί χωρίς καν να έχει πατήσει, αν κιόλας ξέρει κατά που πέφτει...

Και από την άλλη έχεις το Υπουργείο να σε κοροιδεύει κατάμουτρα αναφέροντας πανηγυρικά ότι μείωσε φέτος τις αποσπάσεις σε ΙΕΚ κατά 30%. Τα μαθηματικά δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου αλλά μια μέθοδο των τριών νομίζω την έχω... Πάμε μαζί :

Πέρσι σύνολο Α'Βάθμιας και Β'Βάθμιας : 1285
Φέτος σύνολο Α'Βάθμιας και Β'Βάθμιας : 1051

η διαφορά είναι λίγο πάνω από 18%... και αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα... Θα ακολουθήσει και δεύτερο όπως κάθε χρονιά για να μη μείνει κανένας παραπονεμένος! Αλλά άντε για να μη με πουν καχύποπτο ας δεχτώ ότι τις μειώσαν 30%. Δε θα έπρεπε κάποιος να απολογηθεί που πέρσι πήραν 30% παραπάνω από όσους χρειάζονταν; Μα τι λέω τώρα, πέρσι είχαμε και εκλογές...

Μετά είναι να μη σου σηκώνεται η τρίχα (να λείπουν τα σχόλια :p) όταν πέφτεις πάνω σε κάτι τέτοιο ; Παραδέχονται οι ίδιοι πως με όλο αυτό το αλισβερίσι τελικά τα σχολεία μένουν χωρίς καθηγητές... Παρόλα αυτά και φέτος μία από τα ίδια.

Κατά τη ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να σταματήσει αυτή η εντελώς άδικη και χωρίς καμία λογική ιστορία με τα μόρια και να ισχύουν και στις αποσπάσεις σε ΙΕΚ και σε γραφεία ότι ισχύει και για τις υπόλοιπες αποσπάσεις. Δηλαδή ο εκπαιδευτικός να παίρνει τα μόρια του μέρους στο οποίο πραγματικά υπηρετεί και για να έχει δικαίωμα μεταθέσεως να πρέπει να έχει υπηρετήσει πραγματικά την οργανική του θέση. Η επιλογή να γίνεται με όσον το δυνατό πιο ξεκάθαρο τρόπο και όχι με αυτή την εντελώς αδιαφανή διαδικασία που γίνεται μέχρι σήμερα.

Στη χώρα μας πιπιλίζουμε συχνά ότι έχουμε νόμους απλά δεν εφαρμόζονται. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα ορισμένων. Και συνήθως είναι αυτοί που εφαρμόζονται...

Υ.Γ Ξέρω ότι αρκετοί φίλοι συνάδελφοι που έχουν ωφεληθεί από αυτή τη διαδικασία μπορεί να στεναχωρεθούν με αυτά που γράφω. Δεν έχω κάτι με αυτούς. Από τη στιγμή που το νομικό πλαίσιο τους καλύπτει πολύ καλά κάνουν και το εκμεταλλεύονται. Ποιος άραγε δε θα ήθελε να γυρίσει σπίτι του αν του δινόταν η ευκαιρία; Αλλά νομίζω πως στη τελική όλοι καταλαβαίνουμε πόσο άδικη είναι αυτή η κατάσταση και ότι τελικά γυρίζει μπούμερανγκ στην ίδια την εκπαίδευση.

Θα μου πεις, οι πελατειακές σχέσεις έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, είναι εύκολο να αλλάξει αυτό; Σίγουρα όχι αλλά ο χώρος της παιδείας είναι ότι πρέπει για μια καλή αρχή! Αλλιώς είμαι σίγουρος ότι με το παράδειγμα που δίνουμε το φαινόμενο θα διαιωνίζεται και στις επόμενες γενεές...

2 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Έχεις δίκιο φίλε fantus. Και όλη η ουσία του πράγματος είναι αυτό που γράφεις στην τελευταία πράγραφο.
Οι πολιτικοί επιδιώκουν να φτιάξουν ένα σύστημα με πέλατες - ψηφοφόρους (στην περίπτωσή μας σύστημα αποσπάσεων). Και φυσικά μας βολεύει να σκεφτόμαστε ότι για όλα φταίνει αυτοί.
Αλλά δυστυχώς πιο πολύ από όλους φταίμε εμείς. Εμείς πιέζουμε τις καταστάσεις για να μας εξυπηρετήσουν και τους "τιμωρούμε" όταν δεν κάνουν τίποτα. Φέτος το έχω καταλάβει πολύ καλά αυτό.
Δεν ξέρω αν ποτέ φύγουμε από αυτή τη λογική γιατί έχει μπει στο DNA μας. Το θεωρώ πολύ δύσκολο. Πραγματικά θα πρέπει να γίνει επανάσταση. Αλλά ποιος και πως θα την αρχίσει;;;;

6:21 μ.μ.

 
Blogger Kostas-Farao (slash) said...

Bre fantus emeis ti na poume edw pou persi eixan eixan ferei ena zeugari gia na prosexoun tin mana tou sintonisti ekpaideuseis??? to athrisma ton misthon tou zeugous itan 5200 eurw!!!! Kai kala. I gineka douleue 5 wres tin bdomada o allos o kafros oute mia

12:26 μ.μ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home