H ιστοσελίδα συμμετέχει στη Διαμαρτυρία των Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ)

Οι καθηγητές Πληροφορικής αγωνιζόμαστε ενάντια στην απαξίωση - υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών Πληροφορικής στο Δημόσιο Σχολείο όπου πρόσφατα μεθόδευσε το ΥΠΕΠΘ και απαιτούμε:

  1. Οι αναθέσεις μαθημάτων ΚΑΙ για τα μαθήματα τα σχετικά με την Πληροφορική να γίνονται με βάση το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου και μόνο.
  2. Ο αριθμός μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστηριακά μαθήματα να γίνει δώδεκα (12) ΚΑΙ για τα μαθήματα Πληροφορικής και όχι δεκαεπτά (17) όπως τώρα κατ' εξαίρεση ορίζει η νέα εγκύκλιος.
  3. Ισονομία για τους υπεύθυνους εργαστηρίων Πληροφορικής με τρίωρη μείωση ωραρίου ΚΑΙ για το ΣΕΚ.

http://www.PetitionOnline.com/pekap192/petition.html

Τρίτη, Μαρτίου 20, 2007

Πιγκουινοπεριπέτειες

Έχω ένα χάρισμα που είναι και κατάρα. Πάντα βρίσκω τρόπους να ξοδεύω τον ελεύθερο μου χρόνο και μάλιστα είμαι τόσο αποτελεσματικός που ποτέ δεν μου είναι αρκετός.

Το τελευταίο μου κόλπο είναι το Ubuntu. Μεγαλοπιάστηκα. Με τα linux-οειδή δεν είχαμε ποτέ στενές σχέσεις. Λίγο στη σχολή, λίγο στη πρακτική, μια φευγαλέα ματιά σε μια προηγούμενη έκδοση του Ubuntu έιχα σχηματίσει την εντύπωση πως πρέπει να έχεις ελαφρώς σαδομαζοχιστικές τάσεις για να χρησιμοποιείς το εν λόγω λειτουργικό. Και αυτό πολύ απλά γιατί για την ίδια δουλειά που θα έκανες με τα Windows έπρεπε να ταλαιπωρηθείς πολύ περισσότερο. Βέβαια μπορεί εν τέλει να την έκανες καλύτερα αλλά το σημαντικό ήταν (και είναι νομίζω) η απλότητα και η ευκολία του χρήστη.

Έτσι με αρκετή επιφύλαξη αλλά και περιέργεια έκαψα τη έκδοση 6.10 Edgy Eft (όνομα και αυτό) σε ένα σιντέλι και ξεκίνησα την διαδικασία της εγκατάστασης στον πολύπαθο Athlon μου. Αφού φόρτωσε το λειτουργικό από το cd το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα διπλό κλικ στο εικονίδιο Install της λιτότατης επιφάνειας εργασίας και η περιπέτεια ξεκίνησε!

Το setup wizard απλούστατο, αν θυμάμαι καλά τα μόνα που μου ζήτησε ήταν: γλώσσα,τοποθεσία για εγκατάσταση και username, password.

Το λειτουργικό εγκαταστήθηκε πολύ γρήγορα και φόρτωσε σε καλό χρόνο. Μέχρι να καταλάβω που παν τα τέσσερα μου πήρε λίγο χρόνο. Το βασικό απ' ότι κατάλαβα είναι αμέσως μετά την εγκατάσταση να κάνεις update. Θέλει λίγη υπομονή, στην περίπτωση μου κατέβασε γύρω στα 200 MB.

Το πρώτο που δοκίμασα να κάνω ήταν να βάλω το περίφημο Beryl. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες κατάφερα μετά απο μία-δυό αποτυχίες να το εγκαταστήσω μαζί με τους drivers της Nvidia. Εντυπώσεις; Πολύ πιο όμορφο και εφετζίδικο από το Aero, αλλά δυστυχώς βαρύ και ρίχνει εμφανώς την απόδοση του συστήματος. Χαλάλι του.

Μετά ήθελα να δω αν και πως μπορώ να κανω τα 5-6 βασικά πράματα που κάνω και με τα Windows. Πάμε από την αρχη:

1. Ταινίες ΜΕ υπότιτλους. Καταρχήν ο player που είναι ενσωματωμένος με το Ubuntu (Totem) έχω την εντύπωση πως είναι για κλάματα. Δεν πτοήθηκα όμως. Ήξερα το VLC που με είχε αφήσει με άριστες εντυπώσεις από τα Windows ακόμα και το κατέβασα. Μμμμ οκ παίζει ότι του ρίξεις αλλά οι υπότιτλοι είναι λίγο μπέρδεμα. Καταρχήν παιδεύτηκα αρκετά μέχρι να καταλάβω τι παίζει με το encoding και τι ακριβώς ρυθμίσεις πρέπει να κάνω. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να τους κάνω να παίζουν κάτω στο μαύρο πλαίσιο. Ο Mplayer είναι λίγο πιο geek-ίστικος αλλά αν έχεις το κουράγιο και την υπομονή και τον φέρεις στα μέτρα σου είναι σχεδόν άψογος. Με αυτόν μετά από αρκετό googlίασμα κατάφερα και υπότιτλους να βάλω και κάτω να εμφανίζονται. Α ρε Bsplayer που του χρειάζεται...

2. Instant Messaging. Καλό το Gaim αλλά για ένα περίεργο λόγο όταν του βαζα κανά account παραπάνω crashάριζε με το που άνοιγε. Εναλλακτικές λύσεις; aMSN, Kopete... Μάλλον αναγκαστικές λύσεις.... Φωτεινή εξαίρεση το Skype που έπαιξε άψογα από τη πρώτη στιγμή και βρήκε μικρόφωνα ιστορίες χωρίς να χρειαστεί να κάνω καμία ρύθμιση!

3. IRC. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόγραμμα ανάλογο του Mirc?? XChat, Konversation σε γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω...

4. Import Pictures. H camera της ka8y (Canon A520) να δουλεύει μια χαρά, αναγνωρίστηκε άμεσα,η μεταφορά jet, η δικιά μου (Canon A630) όμως να έχει μουλαρώσει. Με αρκετό ψάξιμο και λίγο πείραγμα στα conf το λύσαμε και αυτό.

5. Media Library. Κάτι ανάλογο του Media Monkey ρε αδερφέ... Το Rhythmbox είναι ότι καλύτερο κατάφερα να βρώ... Θα συνεχίσω το ψάξιμο!

6. TV. Βρήκε την TV Card και με το TVtime μπορώ να βλέπω τον Θέμο στο pc! :) Ευχάριστη έκπληξη!

Αυτά για αρχή! Έπεται και συνέχεια!

4 Comments:

Blogger Αλέξανδρος said...

Ta dika mou sxolia gia ton agaphmeno mou esxatws Ubuntu.
(01) To Beryl praktika 3ebrakwnei to Aero. Trexei sto PC ths douleias mou (GeForce MX440). Mporei na tre3ei to Aero edw? Oute kan na 3ekinhsei nomizw... Einai polu pio omorfo (kai efetzidiko) alla kuriws pio praktiko apo to Aero. An ma8eis na douleueis me auto apla den mporeis xwris auto. Problhma ontws uparxei me maures o8ones otan anoigeis polla para8ura kai einai spastiko. Dokimasa to hack sou kai douleuei alla to barune polu. Pantws an isxuoun auta pou egrafe to hack to problhma einai ston driver ths NVidia kai oxi tou Beryl. Makari na to lysoune... Oso gia to pio baru apo to Aero, sto diko mou PC toulaxiston den einai...
(02)Oson afora tis tainies kai tous upotitlous. O default media player einai ontws asteios... Kalutera na ton bgaloune teleiws. To VLC apo tote pou to katebasa egine default sto systhma mou. Ypotitloi paizoune an tous anoi3eis explicitly alla einai ontws blakeia na tous anoigeis 3exwrista, kalutera to automato.
(03)MSN, to GAIM krasarei sunexeia kai einai ana3iopisto (sthn trexousa ekdosh tou). Douleuw aMSN to opoio einai asxhmo alla douleuei xwris problhmata. Megalutero meionekthma (pera tou ais8htikou 8ematos) pou den mporeis na baleis quote oute na deis ta quotes twn allwn.
TELIKA : Dustuxws polles fores 3exname oti to Linux einai dwrean... Kanenas (sunetos user) den leei oti einai sto idio epipedo me ta Windows, alla beltiwnetai kuriolektika ka8e mera..To megalutero 8ema einai me tous drivers twn suskeuwn kai an apofasisoun oi etairies hardware na to sthri3oun tote ta pragmata einai mallon duskola gia ta Windows... To ubuntu einai edw, einai eukolotero apo pote kai apla mas zhta na tou dwsoume mia eukairia na balei to grub sto MBR mas... 8a to kanoume?? (egw to ekana hdh)

11:47 π.μ.

 
Anonymous Ανώνυμος said...

To ubuntu einai edw, einai eukolotero apo pote kai apla mas zhta na tou dwsoume mia eukairia na balei to grub sto MBR mas... 8a to kanoume?? (egw to ekana hdh)

"SAS PROSKALW OLOUS LOIPON"
"SYNADELFOI K SYNADELFISES"
"BALTE UBUNTU"
"FOR THE SAKE OF HUMANITY...."
xexexexx

11:55 π.μ.

 
Blogger dtsomp said...

Κατ'αρχάς, welcome to the dark side.

Για το Beryl, θα σχολιάσω μόνο ότι είναι ακόμα σε alpha έκδοση - πολλά προβλήματα σταθερότητας, αλλά ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ υποσχόμενο. Plug-in διαχείριση των εφέ κλπ κλπ...

VLC - tvtime : εγγύηση! :)

Όσο χρησιμοποιούσα gaim στο ubuntu, ήταν σταθερότατο. Η έκδοση όμως των windows είχε πρόβλημα γιατί άλλαξαν τα specs του MSN protocol (για να αποκλειστούν φυσικά όλοι αυτοί οι ...non-MS clients) και προκαλούσε κρασαρίσματα. Διορθωνόταν με εγκατάσταση της v2.0 beta. Μήπως παίζει τίποτα τέτοιο;

By the way, καλώς ήρθες στον υπόλοιπο κόσμο που χρησιμοποιεί παντού Unicode. Μόνο τα Windows (...και το PalmOS...) ξέμειναν στα ISO-8859-κάτι. Αυτά για ότι προβλήματα έχεις με ελληνικά σε υπότιτλους και filenames...

Ακόμα ασχολείσαι με IRC ρε; :P

Αν έχεις όρεξη, θα το ευχαριστηθείς. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο στις εξειδικευμένες ρυθμίσεις, αλλά η εκπαιδευτική αξία της διαδικασίας είναι ανεκτίμητη (για τα υπόλοιπα...Mastercard). Προσωπικά, για περισσότερους από έξι μήνες έκανα αποκλειστικά χρήση Ubuntu και δεν μου έλειψε τίποτα - αντίθετα, έμαθα πολλά.

Κοίτα να το χαρείς :)

2:05 π.μ.

 
Blogger dtsomp said...

Και κάτι που ξέχασα...

δεν είναι πολύ άσχημος ο Totem, απλά πρέπει να εγκαταστήσεις μερικά backends-δεν-ξέρω-κι-εγώ-πως-τα-λένε.

Άλλη άνεση όμως ο VLC :)

Σήμερα βγήκε και το 7.04 beta. Μόλις βγει και η τελική έκδοση, θα δεις την μαγεία του apt-dist upgrade (αναβάθμιση όλου του OS στην επόμενη έκδοση).

3:31 π.μ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home